Hvordan tolker Sokrates lignelsen om hulen?
Hvordan tolker Sokrates lignelsen om hulen?

Video: Hvordan tolker Sokrates lignelsen om hulen?

Video: Hvordan tolker Sokrates lignelsen om hulen?
Video: Iain McGilchrist Λ John Vervaeke: God, Being, Meaning 2024, Kan
Anonim

Sokrates forklarer hvordan filosofen er som en fange som er frigjort fra hule og kommer til forstå at skyggene på veggen ikke er virkelighet i det hele tatt, for han kan oppfatte den sanne formen for virkeligheten i stedet for den produserte virkeligheten som er skyggene som fangene ser.

Med tanke på dette, hva er meningen bak allegorien om hulen?

den ' Allegori om hulen ' er en teori fremsatt av Platon, angående menneskelig oppfatning. Platon hevdet at kunnskap oppnådd gjennom sansene ikke er mer enn mening, og at for å ha reell kunnskap, må vi oppnå den gjennom filosofisk resonnement.

Man kan også spørre seg, hva er forholdet mellom bildet av den delte linjen og historien om hulen? Denne allegorien er presentert etter analogien til solen (507b–509c) og analogien til delt linje (509d–513e). I allegorien sammenligner Platon mennesker uten opplæring i formteorien med fanger lenket i en hule , ute av stand til å snu hodet. Alt de kan se er veggen til hule . Bak dem brenner en ild.

Med tanke på dette, hva er allegorien om hulen ment å illustrere?

I bok VII presenterer Sokrates den vakreste og mest kjente metaforen i vestlig filosofi: den allegori av hulen . Denne metaforen er ment å illustrere effektene av utdanning på menneskets sjel.

Hva er symbolene i allegorien til hulen?

Mørket hule symbolsk antyder den moderne verden av uvitenhet og de lenkede menneskene symboliserer uvitende mennesker i denne uvitende verden. Den hevede veggen symboliserer begrensningen av vår tenkning, og skyggen antyder symbolsk en verden av sanseoppfatning som Platon anser som en illusjon.

Anbefalt: